Home Novel Kisah Hidup Perempuan
Bab 4-5

Johan memandangisterinya.

Apa lagi yangsedang difikirnya.

“Abang kasihantengok sayang tu. Dahlah penat kat ofis. Kat rumah kena masak pulak! Habis tu bila masa nak layan abang..?“ jawabnya dengansengeh.

Kenangansemalam masih hangat lagi dirasakan, hendak layanan bagaimana pula!

Didi cebekmuka.

“Tak ada masahendak layan dia? Sudah buang tabiat ke apa? Hendak layan macamana lagi? Kesnak bermanja terlebih la ni! Agaknya orang lelaki ni lagi berumur lagi berberperangaiseperti anak kecil..hisy!!“ bisik hati kecil Didi.

“Layanan apayang kurang? Rasanya makanminum, pakaian, semua dijalankan dengan baik selama 5 tahun bersama.. yangehemm.. agaknya. Aku sentiasa layan juga!“ berbagai-bagai soalan, satu persatutersenarai di ruang otak Didi cuba Didi rungkai.

“Pelik! Diaberi hint ke apa ni.!.“ berkerut-kerut muka Didi memikirkan persoalan yangbermain dimindanya.

“Memang ada yangtak kena? Pasti! Johan tidakpernah mempersoalkan benda-benda ini  sebelum ini“ bisik hati kecil Didilagi.

Johan hanyatekun memandu, setiap petang terpaksa mengharung kesebukan lalu lintas,terutama apabila hendak masuk ke simpang kawasan perumahannya.  

 

“Parking susah.Didi sorang ajelah yang turun.  Tolongbelikan abang masak lemak telur itik.. “ bersahaja Johan meminta Didi pergimembeli lauk di kedai.

Johan memakirbetul-betul di hadapan restaurant. Tanpa banyak bicara Didi menurut dan beredarmenuju ke restaurant Mak Limah.

Didi tahu namarestaurant  ialah kepunyaan Mak Limahkerana besar tulisan papan tanda “Gerai Mak Limah“.

Beberapa minitkemudian dia muncul kembali menjinjit plastik merah di tangan.

“Telur itikabang ada?“ soalan pertama daripada mulut cik abang.

Apahal pulak,mengidam telur itik masak lemak ni?

Pertanyaansuami dijawab.

“Adaaa“ jawabDidi sepatah.

Terus sahajaJohan menyambung pemanduan pulang.

Gembira, dapat apayang yang dihajatnya.

Malam ini tidakperlu terbatuk-batuk dek kepedasan cili. Pastinya banyak masa untuk bersama.

 

Yangbanyak memikir sampai tidak boleh tidur malam nanti, pastinya Didi. Persoalansejak bila si suami pandai makan luar. Masih terbayang papan tanda Gerai MakLimah. Selama 5 tahun tinggal di kawasan perumahan ini, baru Didi tahu adagerai makan yang bernama Gerai Mak Limah.

Sejakbila Johan tahu keujudannya ya!

Previous: Bab 4-5
Next: Bab 5-1

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

Karya lain oleh Rose Ezadora