Home Jenaka Lucu Pertandingan Ayat Cinta
Pertandingan Ayat Cinta
Azliza Alias Noorazliza bt Alias
27/4/2016 02:10:11
5,440
Kategori: Jenaka
Genre: Lucu
Suatu hari, tiga sahabat iaitu Ali, Amin, dan Abu yang bertanding ayat cinta yang paling romantik untuk memikat Aminah, gadis jelita anak ketua kampung mereka..


Ayat Ali : Demi kau Aminah, lautan berapi sanggup Abang Ali renangi.


Ayat Amin : Demi cinta ku pada mu, akan ku petik bintang di angkasa.


Ayat Abu : Kalau tak percaya, belahlah dada, lihatlah nama siapakah yang terpahat dihati ini.


Setelah itu, ketiga-tiga sahabat itu memberi surat cinta kepada Aminah. Sejam saja kemudian, Aminah membalas jawapan surat mereka, inilah jawapannya :-


1) Kepada Ali : Abang Ali, Aminah tak dapat terima abang sebab kalau abang mati berenang lautan berapi, nanti Aminah jadi janda berhias.


2)Kepada Amin : Kenapalah nak petik bintang kat angkasa tu, Aminah sendiri dah bergelar bintang (artis).


3)Kepada Abu : Isk! Tak mahulah Aminah nak belah dada awak. Nanti awak mati, saya pula kena tangkap dengan polis. Hukuman gantung mandatori..Tidak..!


Akhirnya, Aminah memilih Ahmad menjadi bakal suami..bila ditanya apakah ayat yang diberi Ahmad sehingga disukai oleh Aminah , maka jawab Ahmad..


Ahmad : Saya sukakan awak dan ingin mengambil awak sebagai isteri...Kalau Aminah sudi, jom kita kahwin.


Pengajaran cerita : Orang zaman sekarang lebih suka jujur dan berterus terang.Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

Karya lain oleh Azliza Alias Noorazliza bt Alias