Home Cerpen Keluarga KELUARGA LAMA
KELUARGA LAMA
iris_ethans
20/2/2018 15:12:43
1,604
Kategori: Cerpen
Genre: Keluarga

Tik…Tik…Tik....,jam loceng berbunyi Haikal bangun danmematikan jam loceng yang dikunci olehnya itu.Haikal ialah seorang budak yangbaik dan yang menyedihkan Haikal ditinggalkan oleh mak saudaranya dirumah anakyatim,selepas kematian ibu dan bapanya.

Walaupun ditinggalkan dirumah anak yatim Haikal tidak terasahati dengan perbuatan mak saudaranya itu,mesti ada sebabnya mak saudaranya buatmacam itu setiap perbuatan mesti bersebab kalau tiada sebab kenapa mak saudaradia nak tinggalkan Haikal dekat rumah anak yatim.

Hanya dia dengan Allah S.W.T sahaja kita tidak boleh nakhukum sesama manusia,Allah S.W.T sahaja yang berhak hukum manusia.Haikal takkisah dengan keadaannya itu,dekat rumah anak yatim ini dia mempunyai kawan yangbernama Aliya dan puan Siti.Aliya sangat rapat dengan Haikal dan puan Siti pulayang dipanggil bonda,Haikal anggap macam ibu kandungnya sendiri.

Dan Haikal mempunyai satu lagi yang dianggap macam ayahkandungnya sendiri ialah cikgu Amin yang mengajar Haikal di sekolah,umur Haikalsekarang ini sudah mencecah dua belas tahun,dengan usianya begitu tidak samadengan kanak-kanak diluar sana yang mempunyai ibu dan bapa masing-masing.

Ini adalah satu ujian untuk Allah padanya yang kehilanganorang tuanya,dekat rumah anak yatim ini semua kawan-kawannya menyambut denganbaik kedatangannya dan tidak pernah mencari kesalahan Haikal.

Haikal senang dengan kehadiran Aliya,bonda dan cikgu Aminyang selalu memberi nasihat dan semangat padanya untuk hidup berdikari di duniaini.Haikal berhasrat ingin menjadi seorang guru dan mengajar erti sebenarnyakehidupan di dunia ini.

 

KeluargaAngkat

Genap satu tahun Haikal berada di rumah anak yatimini,sekarang sudah tiba masa untuk Haikal mengikut keluarga angkat yang tinggaldi Kelantan.

Sebenarnya keluarga angkat Haikal ini sudah enam bulanmenghantar surat permohonan untuk menjaga Haikal,sekarang Haikal sudah sediauntuk tinggal di rumah keluarga angkatnya.

Bonda pernah bercakap dengan Haikal tentang soal masa depanHaikal,supaya Haikal bersikap positif.

Nama pasangan yang menjadi keluarga angkat Haikal ialahEncik Khalid dan Puan Hasnah yang sudah sepuluh tahun mendirikan rumah tangga tapitidak mempunyai cahaya mata,keluarga ini teringin nak menjaga seorang anakwalaupun anak angkat sekali pun.

Puan Hasnah sangat gembira dengan kehadiran Haikal dalamkeluarga kecilnya ini,Encik Khalid berharap sangat Puan Hasnah bolehmenglahirkan cahaya matanya sendiri dari ingkatan yang suci ini suatu harinanti.

Harapan ini tidak pernah hilang dalam benak fikiran EncikKhalid terhadap Puan Hasnah,Haikal berasa sangat gembira kerana mendapatkeluarga angkat yang menyayangi terhadap dirinya dan sudi menjadi keluargaangkat.

Hampir sebulan Haikal meninggalkan rumah anak yatim ini tapitidak pernah lupakan tentang Bonda,Aliya dan cikgu Amin,Haikal berharap suatuhari nanti boleh berjumpa mereka lagi.

 

KeluargaLama

Usia Haikal sudah hampir lapan belas tahun,pejam celikhampir enam tahun Haikal bersama keluarga angkatnya.Sekarang Haikal menjejakkankaki ke alam remaja disinilah dunia baru Haikal akan bermula kerana di alamremaja ini banyak dugaan yang akan diperolehi,dengan ini setiap remaja perlumemilih jalan yang betul dan terbaik untuk menghadapi alam dewasa kelak.

Ting…tong…,Haikal terdengar bunyi loceng rumahnya berbunyi.

Terlihat ada seorang makcik depan rumahnya,Haikal bertanyamakcik cari siapa? Dengan air muka Haikal yang ingin tahu.

Ini  rumah keluarga angkat Haikal ke jawab makcikitu.Betul tu ini rumah keluarga angkat Haikal,sayalah Haikal tu boleh saya tahuapa urusan makcik cari saya.

Makcik silakan masuk ke dalam rumah boleh berbual lebihpanjang lagi diluar ini panas,makcik itu pun berjalan bersama-sama denganHaikal.

Sebenarnya tujuan makcik datang kesini hanya ingin meminta maafdisebabkan makcik yang tinggalkan Haikal dirumah anak yatim enam tahunlepas,makcik bukan sengaja tinggalkan Haikal di rumah anak yatim itu keranamasalah kemiskinan yang dialami oleh makcik sekeluarga yang mendorong semua iniberlaku.

Rupanya makcik itu mak saudara Haikal yang tinggalkan Haikaldirumah anak yatim satu ketika dahulu,air mata Haikal terus membasahi pipinya.

Dengan lantasnya Haikal bersalam dan memohon maaf dengan maksaudaranya itu,Haikal merasakan hanya mak saudaranya sahaja waris yang adasekarang ini.Walaupun baik atau jahatnya seseorang itu kita perlulah memaafkansatu sama lain kerana dalam Islam tidak diajar supaya memutuskan ikatansilaturahim sesama manusia dan tiada manusia yang tak buat kesilapan dimukabumi ini.

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

Karya lain oleh iris_ethans