Home Novel Cinta Sayangku Si Catfish
Sayangku Si Catfish
Anon Hammuraby
24/4/2019 13:53:17
4,100
Kategori: Novel
Genre: Cinta
Senarai Bab
Bab 3

Bab 3

 

Hilang bayang hilang pesanan

Jejak yang hilangtak dapat di kesan

Sedih hati ku sangat terkilan

Separuh jiwa rasa kutahan

~Ryu Aweera~

 

            Dan masih lagi flashback ..


            Dan Farra Eudora memang menghilang.Betul-betul hilang. Ryu Aweera kehilangan jejak.Separuh dirinya seperti dibawa pergi.Dia mengalami kemurungan jiwa hampir beberapa purnama..

 

           Tiada yang tahu .. Tiada yang peduli.. Dan dia sendiri tidak berminat berkongsi kisah ini dengan sesiapa.Dia kerap termenung dan menyendiri.  

 

          Ryu Aweera pergi ke Pantai Cahaya Indah untuk melepaskan tekanan yang bersarang didadanya. Dia yakin semua ini ada hikmahnya. Nak mengadu pada siapa? Davinder ??

 

          Memang nak kena bahanlah jawabnya ! Lantas dia hanya berdiam diri..Dia cuba bermuhasabah dengan diri sendiri dengan menikmati permandangan indah sang matahari yang kian terbenam .. Sang mentari berwarna oren dan semakin suram ..

          

         Cantik ! Dia menarik nafas dalam.. Cuba mencari di mana silapnya. Yes,i got it.. I bodoh sebab tak dengar kata-kata mereka. Benar, tidak wujud cinta suci bagi gadis secantik dia ! Dia cuma membuang masanya selama ini ..

 

Dear hati,

 

Bertabahlah ..

 

Janganlah kau koyak,jangan kau remuk !

 

Akan ada yangmenggembirakan suatu hati nanti ..

 


Senyuman terukir dibibirnya.. Ikhlas atau paksa hanya dia yang tahu.Dia sudah penat.

 

         Tiba-tiba kakinya melangkah menuju ke permukaan air .. Semakin lama semakin jauh .. Cuba mengejar sang mentari yang kian terbenam itu .. Air sudah mencecah paras punggung .. Dia tak kisah malah semakin hilang pertimbangan !

 

         “Why do u leave me Dora ? Im losed without u .. Dont do this to me !”Ryu Aweera menangis teresak-esak.. macam budak kecil! Percubaan membunuh diri sedang berlangsung .. hilang kewarasan akibat cinta yang entah apa-apa.. Hey bawak mengucap Wira ?! Why you so weak like this ??

         

         “Please forgive me Wira, kita tak mungkin akan bersatu ..” Suara merdu itu datang dari arah sana.Ryu Aweera memandang ke arah laut dalam .. Yes, di sana !


          Yes, Farra Eudora ada di situ. See, dia wujud? Cantiknya dia memakai sepasang gaun ala-ala puteri duyung.. Ada mahkota dikepalanya ..

 

         Mahkota di hiasi dengan kulit siput sedut dan tapak sulaiman .. Still georgeous ! Sempat dia ternganga, Farra Eudora ini boleh jadi Princess di mana-mana saja.. ! Amazing !

 

        “I miss u Dora, please come back ! Kita dah jumpa sekarang, i will never let u go .. !”

 

        Namun Farra Eudora tetap pergi.. Tiada perasaankah dalam dirinya ??Kakinya terus melangkah mengejar Farra Eudora tanpa menyedari bahawa dia semakin berada di dasar laut.. Dia akan lemas ! Ryu Aweera tergapai-gapai sendirian dan bayang Farra Eudora semakin menghilang ...

 

“Dora ! Doraaa .. !! Jeritnya .. Namun tiada siapa yang peduli ..

 

Tokktokkk!! Tokk Tokk !!

 

       Bunyi itu semakin kuat .. Ketukan itu bagaikan menggegarkan segenap kepalanya ..

 

       Ryu Aweera terjaga apabila sepasang pelancong Korea mengetuk cermin tingkap keretanya.. OMG ?! Dia terlena di dalam kereta rupanya setelah puas menikmati pemandangan sang mentari terbenam .. Eh mereka dengarkah aku meracau? Malunya !! Dia mengangkat tangan pada mereka menandakan its ok, not a bigdeal .. Lalu mengangguk..

 

         Sepasang pelancong itu menunduk, menandakan tanda bow, dan berlalu pergi ..

 

         Akukah yang nak bunuh diri tadi tu ? Lembiknya bila di tinggal perempuan? OMG tak akan aku membunuh diri gara-gara dia.. Stupid lah ..!” Ryu Aweera menggeleng laju sendirian.. No, itu bukan dia .. Itu mimpi ok?

 

         No no nooo !! Jeritnya di dalam hati.. Ish !

 

 

Teratak  Mawilla Biru .. bertambahnya umur seangka ..Happy Birthday Ryu Aweera .

 

         Beberapa buah kanopi  didirikan di halaman rumah.. Tetamu terdiri daripada rakan-rakan dan saudara terdekat..Buat apa nak jemput satu kampung ? Majlis harijadi saja kot? Ini pun Ryu Aweera sudah bengang sebab ayahndanya yang beriya-iya menyambut harijadinya..

 

        Nampak sangat no life, anak manja ! Di tambah pula dengan parti bertema ala-ala dalam tv .. Tema bertopeng macam Zorro .. ! Ayahndanya memang nampak sangat banyak terpengaruh wayang dalam tv.

 

       Kalau diikutkan kepalanya yang gila-gila ini, memang dia hanya menyambut harijadi di cafe.. Some privacy! No need to hi and hi bila jumpa kenalan ayahndanya.. nak menempek senyum 24 jam ! Huh .. !

 

      “Papa, no need la parti-parti Zorro bagai ni ? Im already 25 la .. Notbaby anymore”


       Ryu Aweera cuba bertoleransi dengan ayahndanya yang pura-pura sibuk membaca newspaper di ruangan beranda rumah.. Dari mana Ryu Aweera muncul punTuan Darren tidak tahu.Kelihatan telefon bimbit Tuan Darren sedang bernyala dan tertera typing disitu..

 

      Wah wah ! Whatsapp group lah orang tua ni! Dan telefon itu bernada dan bernada lagi .. Maju betul conversation mereka. Mencurigakan ! Sengih semacam pulak tu !

 

       Ryu Aweera tidak tahu menahu rancangan ayahndanya untuk menyambut harijadinya. Dia hanya terdengar perbualan pembantu rumahnya ketika para pembantu rumahnya itu sibuk membawang di dapur.

 

       Dan, dia terus menyerbu ayahndanya yang sedang ketawa-ketawa dengan telefonnya dan terus berpura-pura membaca newspaper apabila dia datang. Nampak? Drama King ?!

 

       “Hey, what are u talking about ? Papa takfaham la, papa busy jangan kacau ?!”

 

        Amboi amboi amboi .. !? Kura kura dalam perahu! Hebat ! Tak apa,kita tengok nanti busy sampai mana! Bisik syaitan ke telinga Ryu Aweera .. Sengihan nakal mula kelihatan .. 

 

       Akal jahatnya tiba- tiba muncul.. Dia hanya berdiri berpeluk tubuh menghadap ayahndanya yang pura-pura busy membaca newspaper itu.. Menguap-nguap dia melihat respond ayahndanya yang pura-pura fokus itu.

 

      “This weekend Wira nak pergi camping kat Pantai Cahaya Indah dengan Davinder ..” lirikan mata nakal menunggu respond si Drama King. U are the drama king my dad, but i am the master of the drama king !

 

       Hahahaha ! Gelak tak ingat dunianya cuma di dalam hati .. Cukup !Kalau tersembur nanti makan pelempang di siang hari !

 

       “Hey, tukar hari lain ! This weekend tak boleh .. !” Hah,tengok??Berang mula menyerlah tiba-tiba.. Wait, sedikit lagi drama king akan kantoi ..! Surat khabar tiba-tiba dilipat, dicampak ke atas meja.. hilang busy.Duduknya jadi tegak.

 

         “Can you give me some reasons why should i cancell my plan ?” Kata RyuAweera, berpeluk tubuh memerhatikan gelagat mencurigakan ayahndanya itu.

 

         “Erm erm .. Its its ..” Tuan Darren mula gelabah..Cuba mencari alasan.. Duduk mula gusar nampak seperti cacing kepanasan garu sana garu sini.

 

          Ryu Aweera menunggu respond ayahndanya.. Surrender or not surrender ??Hands Up ?! Kita tengok ! Ayahndanya satu ni pun kekadang kepala dia boleh tahan jugak kalau bab-bab anak wayang ni.

 

          Kalau tak pun pura-pura jatuh sakit ! Ryu Aweera masak sangat dengan adaptasi drama-drama Korea  ayahndanyaini.          

 

         “Papa dah rancang nak celebrate harijadi Wira hujung minggu ni. Tema mask .. So jangan pandai-pandai nak escape ok ? Duduk rumah this weekend, bukan orang nak suruh buat kerja apapun ?!”   


         Tembelang pecah juga ! Wah wah ? Siapa pulak yang pandai-pandai ni sekarang ? Orang tak nak la ! Ala kacau la macamni  !

 

         “Wira dah janji dengan Davinder la papa! Jangan rosak plan orang boleh tak ?”

 

          “No means no ok ! Davinder pun tak boleh pergi mana-mana.. ! Nanti papa kol dia suruh datang sini. No any plan on this weekend except celebrate Wira’s birthday ! Titik!” Kata Tuan Darren,mencerlung memandang Ryu Aweera, bagaikan sang Helang hendak menyambar mangsa ! Garang !

 

          Ah sudah ah! sudahh! Ini sudah kacau kalau melibatkan Davinder! Buatnya di telefon Davinder yang tak tahu menahu tu kan susah !  Hitler !Tak faham sungguh dia, i am 25 lapapa..

 

          No need la parti-parti macamni, apatah lagi papa yang aturkan ! Nolife la papa .. !hati Ryu Aweera memberontak ! Sewaktu kecil dia akan berguling-guling tantarum di lantai memberontak menggambarkan betapa dia suka memprotes kata ayahndanya itu ! Meroyan pun meroyan lah !

          “Up to u la papa .. Wish u happy !” Ryu Aweera mengeluh perlahan. Dia tahu kalau putih kata ayahndanya maknanya tidak akan bertukar menjadi biru ataupun merah.Jangan mimpilah ok, thats Tuan Darren ! Ada sedikit keturunan hitler barangkali.. 30%..

 

          “Ryu Aweera, papa hanya ada Wira seorang .. Apa sangat la kalau nak spend duit papa untuk Wira .. Yes i know u ada duit, u dah besar ! tapi papa rindu nak buat majlis harijadi Wira macam zaman-zaman Wira masih belajar dulu .. Papa tak tahu Wira, manatahu ni tahun terakhir Wira sambut birthday dengan papa ..”

 

          Tengok ?? Senjata utama yang meluruhkan tembok gagah yang tinggi ..runtuh dan runtuh .. Mencair bagaikan makan aiskrim di panas terik ..

 

          Sedih, tapi ada benarnya ! Siapa tahukan ? No, papa mesti selalu sihat, panjangkan umur dia Ya Allah, aku ingin dia melihat aku berkeluarga, mampu mengendalikan syarikat papa, dan say to me that he proud to be my dad!

 

          Ryu Aweera sedaya-upaya melawan rasa sedia sedih yang mula merasukdirinya untuk berdrama airmata. No, its not the right time ! Jangan pernah lembik depan ayahnda, jangan !

 

        “Ok dad, just proceed ..  No objection !” Dan senyuman lebar terukir di bibir Tuan Darren.. Dan dia terus berbalas mesej dengan kawan-kawannya .. Teruja semacam ! See,macam budak-budakkan ?

 

         Oh my dad, u still no.1, tiada lain yang aku sayang di takhta no.1..Dia hanya menggelengkan kepala melihat telatah orang tuanya ini.

 

        “Happy Birthday dude!” Sapa Zafril laksana seorang samseng mencantas lamunan Ryu Aweera di celah-celah puluhan orang ramai .. Entah dari mana-mana dia ni muncul, datang-datang dengan bertopeng bagai.. Tapi tapi tapi, i masih kenal tahi lalat manis di dagu tu.. 


          Hahahaha !

 

“Hey thanks !” Balas Ryu Aweera


“Apasal kau tak pakai topeng ? Kata birthday boy ?” Zafril ketawa berdekah-dekah  cubaan mengejek sedang berlangsung !

         

“Hey Zaf, jangan nak gelak sangat ok? Aku setuju nak jemput kawan-kawanrapat ni dah  kira owesome right? Dah la,pegi makan sana !”


Geram !

 

          Semak betullah jiwa aku ! Gumamnya sendiri !

 

         Geram dengan kawannya yang satu ni! Orang sakit hati digelakkannya lagi ! Aku kalau hot macamni gajah pun boleh pengsan tau kalau aku lempang ?! Masyaallah, cool ! Ryu Aweera mengurut dada.. Pergi jauh-jauh wahai Syaitanirojimmm ..

 

         Dia menjeling-jeling ke arahayahndanya yang sangat teruja menyambut tetamu.Pandangan tidak puas hati.Menjeling-jeling geram dari kejauhan !

 

        “Huh, ada udang si sebalik batu !” Dengus Ryu Aweera. Dia dapat melihat semua kenalan ayahndanya membawa anak perempuan mereka yang cantik-cantik untuk diperkenalkan kepada Ryu Aweera. Babak jodoh diaturkan oleh keluarga was detected ! Entah-entah baru habis sekolah kot ? Dia semakin dapat menghidu agenda nakal ayahndanya pada malam ini !

 

       Tengok tu Tuan Darren, sengih sana sengih sini.. Memanjang senyum macam kena loteri ratusan juta.. ! Agak-agak kalau sekarang dia request nak beli pesawat dalam 4 or 5 bijik pun ayahndanya akan approve  kot ? Dia kan pemurah with limit? hahaha .. !

 

        Zafril yang annoying itu berlalumenuju ke tepi kolam renang. Kelihatan dia berjabat mesra dengan Tuan Darren.Zafril yang annoying ? Pun kawan baiknya juga. Cuma kehidupaan Zafril yangsibuk dengan tunangnya yang queen control menyebabkan masa mereka keluar bersama adalah terhad !

 

        See,inilah yang menyebabkan Ryu Aweera seriau untuk mempunyai kekasih nyata berbanding kekasih gelapnya !

 

        Muncul pula Davinder bertopeng ala-ala Zorro .. ! Dia  cuba menghunus pedang plastik kearah Wira,konon-konon sedang bertarung di medan perang. Tengok ? Betapa ayahndanya menyesatkan imiginasi ramai orang pada malam ini. Nasib baik orang tua tu tak bertopeng ! ish !

 

        “Hey hey stop it ?!” Geram pulak melihat perangai Davinder macam budak-budak ni.Melebih-lebih pulak macam mengidam nak makan pelempang kot ! Ish,menyirap aku ! Lucu jugak !

 

        “Ini menghidupkan watak la, kau apa tau?Pegi potong kek la, jangan berangan sangat boleh ?!” Gelak Davinder lagi. Diaberlalu sambil memusing-musingkan pedang mainan itu. Ini satu ejekan tau ! Bentak Ryu Aweera di dalam hati. Dari tadi sebenarnya dia geram dengan semua orang ! Entah ? Kecik besar kecik besar pandangannya !

 

        Davinder tahu Ryu Aweera geram sekarang.Mana taknya Tuan Darren sebenarnya ada satu rencana. Dia ingin memperkenalkan Ryu Aweera kepada anak-anak rakan bussinessnya. Wah macam dalam wayang. He’s a life director too ..Tapi gadis tersebut pun tak kurang hebatnya!


        Ala-ala Katy Perry ! Seksi jangan cakap la ! Mix kot !

      

        “Wira,let me introduce to u .. This is Clara Suzyanne Datuk Rahaman ..” Ayahndanya memperkenalkan Clara yang cantik itu pada anaknya. Dengan harapan silaturrahimyang baik-baik akan terjalin. Dan berharap bunyi kompang di palu akan kedengaran sebelum hujung tahun ini !

 

        Manis gadis itu tersenyum, ada lesung pipit dipipinya. Rambutnya hanyadi ikat satu, pony tail. Subangnya yang besar memperlihatkan betapa si gadis ini berpewatakan ingin sentiasa menyerlah. Make up ? Erm, yes ! Tengok sajalah eyeshadow dia yang terang berwarna gold tu .. memang matching dengan dress yang di pakainya. Dress ??


         Pheww .. !! Ryu Aweera menarik nafas..

 

         “Hi, im Ryu Aweera ..” Sapa RyuAweera lalu berjabat tangan. Look at her .. Atas ke bawah.Tak cukup kain kot ?Terbelah sana tersembul sini..! But she’s georgeous ! Padan dengan namanya.

 

          Tapi moden macam ni nak jugak ke jodoh diatur oleh keluarga ? Come ongirl ?! Ryu Aweera sempat berfikir sambil tangan masih bertaut. Dia cepat-cepat menarik tangannya apabila menyedari Clara mula mengelus lembut tangannya.

 

          Clara tergelak melihat Ryu cepat-cepat menarik tangannya. Dia lain !Ryu Aweera is something, tak macam lelaki buaya yang ditemuinya sebelum ini.Wira more to good boy! He will be my Wira ! Dabik Clara sendiri.

 

         "Daddy, I akan pertimbangkan pasal mamat K-pop yang 1 ni” Satu nam aini mula mendarat di dalam hatinya.

 

         Clara melirik kearah Datuk Rahaman yang juga sibuk berbual dengan Tuan Darren. Nampaknya tak sia-sia dia memenuhi permintaan papanya ini.

 

 

 

 

 

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

Karya lain oleh Anon Hammuraby