Home Alternatif Umum CORETAN RASA...WARNA GURU
CORETAN RASA...WARNA GURU
InderaPutera AZRi
11/4/2017 11:51:52
17,552
Kategori: Alternatif
Genre: Umum
Senarai Bab
Bab 26

CORETAN 26 : RESEPI KIMCHI BERULAM PETAI JUS BAMBANGAN


Hari ini meneliti minda remaja dalam melangkah ke hadapan bagi lepasan SPM lalu. Minggu ini lakaran langkah mereka bermula.... syukur dengan rezeki  yang diperolehi bagi yang berjaya ke universiti, kolej, matrikulasi, asasi , praU mahupun yang menempa laluan dalam alam kemahiran atau dunia pekerjaaan. Kita ucapan syabas dan diiringj doa agar menempa kejayaa. Biarkan senja berlalu dan izinkan subuh melakar harapan.

Apa pun perjalanan mereka tidak terlepas dari 'kepungan' pengaruh budaya 'kekoreaan' dari ulaman kimchi hingga santapan mee ramen dan hiburan K-pop serta fantasi cinta Pulau Nami. Semua itu menjadi belenggu dan mengepung remaja kini dalam melangkah ke hadapan. Fikiran menjadi tertutup , kelekaan, hiburan dan fesyen menjadikan mereka terperangkap.

Biarpun dalam dunia yang dikatakan tanpa sempadan namun remaja kini terperangkap dalam kecanggihan telefon pintar, yang hanya terhad kepada media sosial - WeeChat, Whatapps, Snapchat dan pelbagai lagi chat dan chit chat yang mungkin tidak difahami insan tua. Namun pemikiran mereka tidak menjangkaui globalisasi walaupun remaja dikatakan canggih, maklumat di hujung jari.

Mungkin ......terbelenggu dalam kepungan pengaruh kimchi dan tarikan pelbagai chat tersebut. Minda tetap terbelenggu walaupun pengikut ( follower ) beribu berjuta.

Melihat displin diri dan cara kerja warga Korea yang kita semua tidak mampu menafikan setaraf dengan budaya kerja produktif warga Jepun. Namun remaja kita tidak dapat menyelami budaya itu walaupun perut penuh dengan kimchi dan mee ramen. Mungkin perlu membentuk anjakan budaya baru - serapan budaya kerja Korea dengan penuh disiplin diri , inovatif dan produktif. Namun tidak melupakan jati diri - budaya kemelayuan nusantara. Biarlah hidangan makanan  kimchi bersama sambal petai itu lebih enak jika diminum bersama jus bambangan.

Bebaskan diri dari kepungan, biarlah senja berlalu dan izinkan subuh melakar harapan...

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.