Home Novel Travelog CINTA CAPE TOWN
BAB 29 (NORA ISMA FUAD)

Assalamualaikum Kat.

Semoga beroleh kesejahteraan.

Katrina menghentikan bacaannya lagi. Terasa airmatanya bergenang lagi. Dia benar-benar rasa dikhianati. Lelaki yang bermata berkedip seperti Richard Gere itu, seolah tidak betah digandingkan dalam kumpulan lelaki gatal, a.k.a ‘buaya’. Sikapnya yang bagaikan lelaki ‘terhormat’ sukar untuk dihafami. Dia yang sanggup bersolat di hujung padang atau di sebalik serumpun pokok, dianggap Katrina sebaga calon terbaik untuk kehidupannya. Nik Hisyam yang ternyata menconteng ‘arang’ hitam ke dalam jiwa Katrina dengan cerita ‘hitam’nya malam itu. Cerita kelam. Luka. Parah jiwanya.

Katrina mencuba menyakinkan dirinya, dia mesti menghabiskan bacaan kepada dua keping lembaran surat yang dikirimkan Nik Hisyam, yang dia kira sebagai surat terakhir daripada tuan rumah mereka. Dia segera mengesat mutiara jernihnya dengan lengan baju pendeknya, dengan lelehan air hidung yang mulai merembes keluar bersama kesedihan pilunya.

Kat,

Saya mencuba mengerti apa yang telah terjadi, mengikut susunan saya sendiri. Cuma menyusun puzzleyang saya tidak fahami, mengapa retakan itu terjadi. Setelah berkeping surat saya tidak berbalas, saya kira hati Kat telah saya lukai. Cumanya saya gagal mengetahui mengapa Katrina? Saya percaya Kat mengerti mengapa dalam undang-undang sering dikaitkan dengan empat perkataan ini. Setiap kesalahan dikira tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah. Empat perkataan magik, “innocent until proven guilty”. Dan kesalahan saya menjadi lebih teruk lagi apabila saya tidak fahami apa dakwaan bersalah terhadap saya. Saya bukan sahaja tidak mempunyai bukti untuk membuktikan saya tidak bersalah, malah saya tidak memahami apakah kesalahan saya didakwa oleh ‘mahkamah cinta’ awak, dan segalanya menjadikan saya dibuang begitu sahaja.

Katrina menyeka lagi airmatanya. ‘Ah! Berlakon dengan tidak mengakui kesalahan. Ternyata dia memang buaya. Ramai orang yang berpura-pura baik, alim di hadapan mata orang lain, padahal merka ternyata buaya tembaga. Bagaikan ‘iblis’ yang bertopengkan manusia. Katrina mencuba menguatkan semangatnya. Dia cuba meratapi perkataan itu demi perkataan agar dia dapat memahami semua ‘isi tersurat dan tersirat’ yang cuba dilakonkan Nik Hisyam.

Kat, saya sepatutnya cepat-cepat bertemu Kat di Shah Alam sana, saya terhimpit antara tugasan di tahun akhir dan peperiksaan akhir. Saya menyesal sekali mengorbankan kejayaan saya dengan tidak segera bertemu Kat. Dalam kehangatan kita berbicara malam itu, dan Kat tiba-tiba sedingin salju. Dan pergi mencari Kat, tetapi pada masa itu, saya hanya dapat melihat flat yang dihuni Kat kosong semata-mata. Kat khabarnya telah pulang ke kampung halaman. Saya juga gagal menemui teman serumah Kat yang daripada rumah sewa yang telah kosong.

Katrina menyeka airmatanya lagi. Dia menyedari tindakannya meninggalkan persahabatan dengan Nik Hisyam adalah tindakan yang terpuji. Nampaknya Nik Hisyam benar-benar telah membuat pilihan ‘bijaksana’. Antara Katrina dan tugasan serta peperiksaan, dia telah memilih tugasannya yang dianggap penting. Katrina mengubah tempat duduknya lagi. Biarpun lembaran amitan selamat tinggal ini, sudah berusia melebihi sedekad lamanya, kesan pilunya masih hangat terasa, bagaikan baru semalam sahaja picisan cinta lara ini baru berada dalam genggamannya. katrina terus membaca titipan yang bertulis rapi dengan huruf condong ke kanan itu.

Kat,

Saya hanya mampu bertawakkal dalam hal ini. Saya terus mencari jawapan dalam kegelapan ‘kesulitan’ kita. Lama berteka-teki, akhirnya Allah membantu saya mengetahui jawapannya. Akhirnya, saya bertemu dengan ‘permasalahan’yang diwujudkan oleh Wardina, teman kuliah saya.

‘Teman Kuliah’, hati Katrina beretakkan lagi. Ritma dengan paluan yang mulai kencang. Adrenalin bagaikan dipam laju yang menggerakkan jantung berpalukan kencang! Entah, apa lagi yang akan dibicarakan Nik Hisyam dalam membela dirinya, persis dia tidak bersalah. Andai lelaki biasapun pandai membela diri, inikan pulak peguam muda’!Hah! Persetankan.’ Hati Katrina memperlekehkan perasaannya yang mulai dikuasai emosi bahawa Hisyam benar-benar bersalah dalam hal seumpama ini. Katrina seolah mahu sahaja menamatkan bacaannya. Kenapa perlu dia mendengar suara hati Hisyam lagi. Tentunya dia akan menyatakan rasa tidak bersalah dia. Tidak akan mungkin dia mengakui kesalahannya secara terang-terangan!

Kat, rupanya pada malam terakhir itu, Wardina mengakui dia telah menyebarkan fitnah yang mengatakan kami ‘bersama’ malam itu. Demi Allah Kat, saya tidak hanya berdua dengan Wardina malam itu. Sepatutnya, saya pulang terus ke asrama, tetapi saya menerima panggilan, sekumpulan teman saya yang mahu terus berbincang mengenai sesuatu isu. Kami hanya bertemu dalam tempoh satu jam, saya pulang ke asrama tanpa menyedari saya tertinggal telefon bimbit saya di sana, dan telefon saya disimpan semalaman oleh Wardina Kebetulan, telefon saya sudah ‘kekeringan’ bateri keesokannya. Saya tidak menyedari keadaan akan sesulit ini Kat.

Katrina menelan air liurnya lambat-lambat. Nafasnya secara tiba-tiba terasa kencang, adakah dia sudah terlewat dalam menerima realiti, yang barangkali boleh menjadi bukti Nik Hisyam tidak bersalah sama sekali. Katrina menjadi bertambah pilu. Realiti yang dia bakal terima sangat pahit rasanya. Seandainya benar Nik Hisyam tidak bersalah, penolakan terhadap diri Nik Hisyam adalah satu hukuman pahit kepada dirinya, dan juga Nik Hisyam. Tetapi dia masih enggan menerima realiti pahit, bahawa dirinya dan Nik Hisyam mungkin Cuma mangsa keadaan sahaja. Rembesan airmatanya hanyalah rembesan luka. Tetapi bagaimana mungkin Nik Hisyam dapat menebus kesalahannya? Bagaimana peguam muda ini boleh membuktikan dia tidak bersalah?

Kat, Saya tidak pasti adakah surat ini akan diterima oleh Kat. Saya hanya berserah. Andai ‘jodoh’ kita masih kuat, saya pasti Kat akan menemui kebenaran juga! Andai Kat tidak dapat menerima kenyataan ini, hubungilah Wardina, Azilawati, Hadi, Kamal Bahrin. Saya senaraikan nombor telefon untuk dihubungi. Mereka pasti boleh membantu Kat menyelesaikan kemelut yang tidak berkesudahan.

Katrina terasa hiba sendiri. Dia terasa dia sudah sedekad lamanya terlambat untuk membuka lembaran itu dan membaca segala yang tersurat dan tersirat di sebalik peristiwa yang menghancurkan hatinya. Lebih sedekad rupanya baru dia mengetahui akan kebenaran yang berlaku. Nampaknya dia telah bertekad melakukan sesuatu tanpa benar-benar mencari kebenaran di sebalik peristiwa ‘hitam’ yang dibicarakan Wardina kepadanya. Dia nampaknya bertindak ‘menghancurkan dirinya sendiri’. Bagaimana dia bisa mempercayai hanya sebaris ayat yang diluahkan Wardina tanpa berbicara dengan Nik Hisyam sendiri! Dia bertindak sebagai hakim yang bertindak menjatuhkan hukuman tanpa perbicaraan seadil-adilnya! Dia yang bersalah atas segala bentuk hukuman yang mereka berdua, antara dia dan Nik Hisyam alami!

Katrina menyeka airmatanya yang jatuh beruntaian ke pipinya lagi. Dia terasa hiba. Tidak mahu menjadikan rasa sendu itu berpanjangan. Dia tidak juga mahu meyalahka takdir yang tertulis buat dirinya, sebagai seorang muslim, dia mestilah tulus dalam menerima segala yang tersurat dan tersirat untuknya. Dia mestilah menerima qada dan qadarnya. Dia tidak mahu merasai penyelsalan akan segala yang berlaku. Cuma, dia terasa hiba, perasaan dendamnya terhadap Nik Hisyam yang dibawa berlarutan sehingga ke detik saat ini. Nik Hisyam ternyata tidak bersalah.

Tidak akan mungkin, dia berani menyenaraikan nama dan nombor telefon teman-temannya seandainya dia benar-benar bersalah! Katrina menyeka lagi airmatanya. Dia berjanji pada detik ini, dia akan memaafkan Nik Hisyam, dan melepaskan perasaan ‘cinta’nya yang sebelum ini bertaraf ‘dendam’ atas kesalahan yang tidak pernah dilakukan Nik Hisyam. Dia tidak mahu lagi mengenang Nik Hisyam sebagai ‘lelaki yang merosakkan jiwanya’, sebaliknya akan memahat nama itu sebagai ‘lelaki yang pernah dia cintai’.

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

Karya lain oleh (NORA ISMA FUAD)Noor arbaiah ismail