Home Novel Thriller/Aksi The killer
The killer
Athirah
12/11/2017 17:28:55
1,750
Kategori: Novel
Genre: Thriller/Aksi
Senarai Bab
SECRET

 Pagi yang sepatutnya tenang,menjadi huru-haradi balai besar Interpol Seoul.Lebih-lebih lagi di ruangan UnitPenyiasatan.Seluruh ahli Interpol dikejutkan dengan satu pembunuhan yangberlaku di kawasan Daejeon.

“Sangat pelik.Pihak kita sudah membuatrondaan pada pukul 4 pagi.Mengikut maklumat disini,mangsa ditemui mati pagiini.Menurut ahli keluarganya, Seo Kanghee selalu bersenam pada pukul 6 setengahpagi.Selama 63 tahun dia hidup,kenapa baru hari ini dia dibunuh?”

Pelbagai persoalan yang berlegar difikiran setiap ahli Interpol bahagian penyiasatan.Junhee dan Baekhee memandangantara satu sama lain.Firasat buruk seolah-olah terjadi.

“Ini info tentang mangsa pembunuhankejam.Seo Kanghee ialah bekas anggota militan Seoul.Dia dibunuh selepassetengah jam dia keluar dari rumahnya.” Jelas Dean.

“Masalahnya,pembunuh itu melakukanpembunuhan di waktu warga tempatan melakukan aktivas di luar rumah sepertimencari udara segar.Pasti akan ada saksi yang melihat pembunuhan itu.”

Kwanghee menghela nafasnya kasar.Diacukup pening dengan pembunuhan kejam pertama di Korea ini.Pertama?

“Sekejap.Ini pembunuhan kejam yangpertama berlaku di Korea ini.Semalam,penerbangan terakhir di Korea ialah dariVancouver,bukan?” Kwanghee melihat setiap wajah anak buahnya itu,

“Jadi, ini pasti terjadi.Kerana ravenmelakukan penyamaran tanpa diketahui oleh pihak kita.” Jelas Junhee pula.

“Sekarang,kumpulkan setiap datapenumpang semalam dan siasat.Sebarang kesulitan,kita akan tangani,” arahKwanghee.

“Yes,sir”  semua anggota Interpol menganggukfaham.Mereka mula berpencar ke tempat masing-masing.Junhee dan Baekhee masihlagi meneliti info-info penumpang semalam.

“Tengok penumpang ini.Richard Park, 24tahun.General  Manager Park Corp.Menetapdi Korea ketika berumur 9 tahun.Lahir di Kanada.Kemudian kembali ke Kanadaketika berumur 12 tahun sehingga 24 tahun,dia kembali ke Korea.” Jelas Baekhee.

“Penumpang yang satu lagi sepertisahabat Richard Park.Namanya Kris LI,25 tahun.Direktur Goblin WorldCompany.Dilahirkan di Kanada kemudian berpindah ke China ketika berusia 9tahun.Selepas itu,dia kembali ke Kanada ketika berumur 12 tahun.Datang ke Koreaketika berusia 25 tahun.” Jelas Junhee pula. Mereka meneliti setiap info dualelaki tampan itu.

“Wait,mengikut umur Korea,umur RichardPark 25 tahun.Sedangkan, Kris Li aslinya orang Cina.Mengikut umur diKanada,umur mereka berbeza setahun.Sama-sama lahir di Kanada.Menetap di negaramasing-masing ketika berumur 9 tahun dan kembali semula ke Kanada ketikaberusia 12 tahun.Umur mereka hampir sama dan mereka juga kembali ke Koreabersama.Kemungkinan,mereka mempunyai hubungan persaudaraan.”

Merekaberdua masih meneliti setiap perincian itu.Junhee mengangguk membenarkanpendapat Baekhee.Keganjalan terhadap dua lelaki ini mula bersarang difikirannya.Kadang,dia meragui kedua lelaki tampan itu.

Betul apayang dikatakan Baekhee semalam,cara mereka sangat berbeza.Apatah lagi senyumanmereka.Junhee sedar yang Kris memandanginya sambil menyeringai tetapi diaberusaha tidak pedulikannya.

“Baek,sayahendak memantau kawasan Daejeon.Awak hendak ikut?” tanya Junhee.

“Tidak.Sajangnimmeminta saya merekod data semalam,”  ujarBaekhee malas.

“ Kalaubegitu,saya pergi dahulu ya.” Baekhee mengangguk sambil melihat komputerdihadapannya itu.

Junheemelepas pakaian formal Interpol.Dia memakai dress maroon dan sepasang heelskaca.Dia membiarkan rambutnya tanpa diikat kemudian memakai sedikit lipbalm danbedak.Selepas mengaca dirinya,dia terus keluar dari balai itu.

Ditempatlain,Kris baru sahaja pergi ke tempat Richard untuk berbincang tentang tindakanmereka seterusnya.Kris memandu lomborghininya laju.Matanya terfokus ke hadapantidak memperdulikan jeritan gadis-gadis di kawasan itu.

Diamemarkirkan lombonya di suatu tempat.Dia turun sambil melepaskan kaca matahitamnya.Matanya melilau melihat kawasan itu.Mata Kris tiba-tiba menangkapsosok seorang gadis.Seketika,dia tersenyum menyeringai.Dia menghampiri gadisitu.

“Junhee~ssi,”tegur Kris.Junhee merasa dipanggil menoleh ke belakang.Kris hampir-hampirternganga kalau tidak mengingat dia adalah seorang raven.

‘She’s sobeautiful,’ bisik Kris perlahan.

“Kris~ssi,”panggil Junhee berulang kali.Kris tersedar dari lamunannya.Dia berdehem lalukembali ke gayanya yang asal.Cool as always.

“Tidakbekerja?” tanya Kris sekadar berbasa-basi.Suho mengangguk.

“Sayasangat penat hari ni.” Ujar Junhee.

“Sayamasih baru disini.Err...awak hendak berjalanbersama-sama.Maksudnya...err..kenalkan tempat menarik kepada saya,” ujar Krishampir gagap.

Seumurhidup Kris,baru kali ini dia gugup berhadapan dengan seorang gadis danmengabaikan imejnya sebagai raven.

“Ermm...bolehjuga.Tetapi kita berjalan kaki,” pinta Junhee.Kris mengerutkan dahinya.Seorangraven berjalan kaki dibawah matahari.Gila.

“Errr....Ithink, yes,” Kris mengangguk.Junhee tersenyum.Dia segera menarik lengan Krismengikutinya.

‘BOMUNPAVILION ,GYEONGJU’

“Gyeongjuialah ibu kota kuno dari Dinasti Shilla.Julukannya ialah muzium tanpa dinding,”jelas Junhee.Kris terkagum melihat Bomun Pavilion itu.

“Gazebokayu kecil yang berdiri di atas kolam itik berair tenang.Awak boleh menikmati  pemandangan bagus musim semi Korea.Ketikaitu,bunga sakura akan tumbuh mekar di atas kolam.Kadang-kadang kelopaknya akanberterbangan ketika angin berhembus.Cantik bukan?Tetapi kalau kita datang dimusim itu,pasti seronok.” Ujar Junhee.

“Kitaboleh datang lain kali,” ujar Kris yang masih tekun melihat BOMUN PAVILIONitu.Junhee memandang Kris.

“Jinjja,?”tanya Junhee meminta kepastian.Kris mengangguk.

“Tidaklama lagi,musim sejuk akan tiba.Mari saya tunjukkan tempat yang wajib kitapergi nanti di musim sejuk itu.” Junhee menarik lengan Kris segera.

‘Kita?’Kris tersenyum.Dalam hatinya,sudah berdegup-degup kencang.

“Tetapikita perlu menaiki bas dahulu.Saya tempahkan 4 tiket perhentian.” JelasJunhee.Kris mengangguk.

“Awak takbanyak bercakap.Tidak seronok?” tanya Junhee prihatin.

“I’mokey.Saya menikmati perjalanan ini.” Ujar Kris.

PULAU NAMI

“Awak tahutentang cerita Winter Sonata,?” tanya Junhee.Kris menggeleng.Dia ravenokey.Raven tidak membuang masa dengan melihat drama atau filem.

“Ketikamusim sejuk,salji lambat cair di kawasan Winter Sonata Tour.Pulau Nami memangterkenal indah di setiap musim.Tambah-tambah lagi musim sejuk.” Cerita Junhee.

“Kalau macamitu,kita pergi ke sini ketika musim sejuk,” cadang Kris.

“Jinjja,?”Kris mengangguk.Junhee tertawa seronok.

“Kalaubegitu,saya hendak ajak Baekhee sekali.Awak ajaklah saudara awak itu,” Junheememandang Kris.

“Siapasaudara saya?” tanya Kris hairan.

“RichardPark,kan?” Kris mulai faham.Dia mengangguk.

“Bolehjuga.” Junhee menarik lengan Kris sekali lagi untuk bergerak ke kawasanlain.Kris hanya menurut.Sesekali dia tertawa mendengar celoteh Jinhee.

“Awaklapar?” tanya Junhee.Mereka melepaskan penat di sebuah bangku panjang sambilmenikmati bubble tea bersaiz large.

YOOGANECHICKEN RESTAURANT

Merekaberdua melangkah masuk ke restoran terkenal itu.Mereka duduk di meja yangmemuatkan dua orang.

“Dakgalbidan chicken bulgogi  2 set.” PintaJunhee.Waitress disitu mengangguk lalu pergi ke Center.

“Kenapaambil semuanya berasaskan chicken?” tanya Kris.

“YOOGANECHICKEN memang terkenal  dengan menuberasaskan ayam.Memang memuaskan selera pelanggan seperti saya.Awak mesti rasaKris.Bila-bila masa,awak ajaklah Richard atau nama koreanya apa?” tanya Junhee.

Kristersedak ketika minum minumannya.Junhee terkejut.

“Mianhe,”ucap Kris.Junhee mengangguk.

“Err..ParkChanhyun,” ujar Kris mendadak.Junhee mengangguk faham.

Merekaberdua menikmati makanan mereka tanpa memerhatikan keadaan sekeliling.Krismenatap Junhee yang masih dengan makanannya.Lucu.Itulah yang ada di fikirannya.

“AhliInterpol,” bisik Kris perlahan.Suaranya sedikit kasar membuatkan Junhee melihatKris hairan.

“Kris,gwechana?”tanya Junhee risau.Kris yang sedikit menggeram tadi menghela nafasnya lembut.

“I’mokey.Awak terlihat berbeza dari semalam.” Ujar Kris.Junhee memandang Kris lucu.

“Berbeza?”Kris mengangguk.Junhee menatap Kris lebih lama.Kris yang sedar dirinyadiperhatikan hanya berdehem perlahan.

“Semalamawak terlihat cute bila berpakaian interpol.Hari ni,awak memakai dressselutut.How beautiful you,” Junhee tersedak.Kris tertawa perlahan.Muka Junheemendadak memerah.

“Dan awaktampan.Bukan setakat tampan tetapi  jugasexy.Muka awak bak putera era Joseon.Putera yang tampan dan berwibawa,” pujiJunhee pula.Kris menghipnotis mata Junhee.

“Jika sayaialah putera era itu,awak adalah puteri kerajaan.” Kris menyesap coppuchinonyalalu bangun dari situ.

Junheeterpaku.Mata Kris terlihat mendalam.Seperti mencari sesuatu yang dia cariselama ini.Mata Kris seakan penuh dendam dan juga..kasih sayang?

“Kris~sshi,tunggusaya,” Junhee berlari menuju ke arah Kris yang sudah berjalan dahulu.

“Apa katakita pergi ke suatu tempat?” pinta Junhee.Kris memandang Junhee yang tersenyumkepadanya.

“Fine,”Kris mengangguk.Junhee bersorak seronok.

Merekatiba disebuah taman yang sangat luas.Kris melepas kaca mata hitamnya.Kawasandisitu sunyi dan sangat cantik.

“Saya danBaekhee selalu ke sini kalau cuti.Sejak kecil kami berdua mengklaim tempat inisebagai tempat berehat kami.Tetapi,sejak menjadi ahli Interpol,kami sangatjarang datang ke sini.” Cerita Junhee.

“Ermm..Kris,kenapaawak datang ke Korea?” tanya Junhee hati-hati.Kris memandang ke hadapan.

“Adasesuatu yang perlu saya uruskan disini.Sesuatu yang sangat mudah,” ujar Krisperlahan.Junhee memandang Kris hairan.Suara Kris sangat peliksekarang.Menakutkan.

“Awak danChanhyun tinggal dimana?” tanya Junhee lagi.

“Chanhyun?”Kris dibuat bingung mendengar nama itu.Seakan familiar dengan nama itu.Bukankahdia baru menyebutnya tadi.

“e-eh,ne.Sayadan Chanhyun tinggal di apartment daerah Daejeon.” Kris menggosok lehernya yangtidak gatal itu.

“Dekatdengan kawasan pembunuhan pagi tadi rupanya,” bisik Junhee perlahan.Kris masihdapat menangkap perkataan Junhee.

“Pembunuhanapa?” tanya Kris.Junhee menghela nafasnya perlahan.

“Entahlah.Pembunuhanini sangat kejam.Pagi tadi,di kawasan kota Daejeon,ada seorang mangsa matidibunuh.Yang sedihnya,pembunuh itu membunuh mangsa terlalu kejam.Sangatkejam.Kulitnya disia-siat.Tangan dan kakinya dipotong.Sangat mengerikan.”Cerita Junhee.

“Sayatidak tahu tentang kes itu.” Ujar Kris bersahaja.Tetapi,di dalamhatinya,perasaan membunuh sudah berkobar-kobar.Bukan membunuh gadisdisebelahnya ini.Lebih tepat,ahli Interpol lain.

“Biarkanlah.Barukes pertama berlaku.Mungkin selepas ini akan lagi banyak,” ujar Krismenggeram.Dahi Junhee berkerut.

“Awaktidak takut?” tanya Junhee perlahan.

“Tidak.Sayarasa selamat berada di sini,” ujar Kris.Junhee makin hairan.Sekarang Kristerlihat sangat berbeza dari tadi.

“Entahlahapa motif pembunuh itu.Tetapi saya dan Baekhee terfikir,raven sebenar ada diKorea.Sejak penerbangan terakhir semalam.Masih menjadi rahsia raven itusendiri.Raven ialah pembunuh berdarah kejam.Jadi,kami simpulkan yang ravensebenar ada di sini.” Jelas Junhee.

Krismenyeringai tanpa sepengetahuan Junhee.

“Motifpembunuh itu terletak pada raven itu sendiri.” Kris memandang Junhee yang masihsibuk memikirkan tentang raven.

“Baiklah.Marikita pulang,” Junhee bangun lalu menarik Kris perlahan untuk beranjak pergidari situ.

DAEJEON,SEOUL,KOREA

“Barupulang?” Junhee terkejut kerana sergahan Baekhee.

“Terkejutsaya.Ya,seperti yang awak nampak,” balas Junhee santai.Baekhee mengiyakansahaja.

“Awak nampakseperti baru pulang dari dating.” teka Baekhee.Junhee memutar bola matanyamalas.

“Adaapa-apa di balai tadi? bagaimana kes tadi?” tanya Junhee bertalu-talu.

“Sebelumitu,esok adalah giliran saya cuci mata.Pagi tadi di balai,kes pembunuhan tadibelum terungkap.Menurut keluarga mangsa,si mangsa tidak pernah mempunyaimusuh.Pihak kita sudah melakukan penyiasatan tetapi tiada hasil.Menurutpandangan saya,ini sebenarnya kerja si raven.” duga Baekhee.

“Saya punrasa begitu.Awak tahu,sebenranya petang tadi saya berjalan dengan Kris,” Junheememandang Baekhee sambil tersengih.

“Jinjja?”Junhee mengangguk.Baekhee hanya mengiyakan sahaja.Dari segi pengamatannya,Krismemang terlihat aneh tetapi melihat Junhee yang seperti sudah menjumpaiinduknya,dia mengiyakan.Tak salah sebagai sahabat,mempertahankan senyumannya.

“Kami adabercakap pasal  kes pagitadi.Rupanya,kawasan kejadian pagi tadi ialah kawasan tempat tinggal Kris danChanhyun,” ujar Junhee.

“Chanhyunmana pula?” tanya Baekhee hairan.

“NamaKorea Richard Park,” Baekhee mengangguk ria.

“Dia adaberkata apa-apa pasal kes pagi tadi?” Junhee mengangguk.

“Saya agakmeremang tadi bila bercakap pasal kes pagi itu.Dia kata,dia tidak tahu-menahuhal itu.Tetapi,saya mengamati gerak-gerinya,sangat pelik.Dia nampak marah.Matanyapenuh dendam.”

Baekheemengambil satu fail yang terletak di meja kecil bersebelahan rak buku.Diamembuka fail itu dan mencari-cari sesuatu.Dia mengeluarkan sehelai kertas yangterisi sesuatu lalu menyerahkan kepada Junhee.

“Apa ini?”tanya Junhee.Baekhee menyuruh Junhee membaca sendiri surattersebut.Seketika,mata Junhee membola melihat isi surat tersebut.

“Kitaditugaskan ke China minggu hadapan.Hanya kita berdua.Pihak Interpol China akanmembantu kita,” jelas Baekhee.

“Lagisekali.Nasib baik dekat sahaja kali ini.” keluh Junhee.Baekhee tertawa.

“Adik awakketua Interpol di China kan? “ Baekhee memandang Junhee.Junhee mengangguklemah.

“Shixunpasti mengusik saya seperti dahulu.” rengek Junhee.Baekhee tertawa melihattingkah abnormal sahabat sehidup sematinya itu.

“Call adikawak sekarang.Saya masuk bilik dahulu,” Baekhee segera bangun dari situ.

Junheemenangguk.Dia mencapai telefon pintarnya lalu mendail nombor adikkesayangannya,Shixun.

 “Anneyonghaseyo...”

‘Noona, bogoshipeo.Tiga bulan baru noonaberniat menelefon dongsaeng noona yang tampan ini’

“Hmm...mianhe.Noona sibuk akhir-akhir ini.”

‘Ne,gwechana.Kenapa noona tiba-tibatelefon,shixun?’

“Noona ditugaskan ke China.Hanya sebulansahaja.”

‘Jinjja?noona akan pergi dengan siapa?’

“Baekhee.Tempahkan bilik untuk kami berduaya,Shixun”

‘Ne,noona.Nanti saya bawa noona berjalan-jalanya.Saya akan perkenalkan yeojachingu Shixun’

“Namdongsaeng noona sudah adayeojachingu?Daebak.Nanti perkenalkan pada noona ya,”

‘Ne,noona.Beritahu Baekhee noona,saya rindukandia.’

“Ne.Baiklah,noona tutup dahulu.Noona penatsangat hari ini”

‘Ne.Noona rehatlah.Saranghae noona’

“Nado”

Junheetersenyum.Dia meletakkan telefonnya di meja kecil sebelahnya.Perasaan rinduterhadap adiknya makin membuak-buak.Setahun,dia tidak berjumpa dengan adikkesayangannya itu.

Diamembaringkan tubuhnya di atas katilnya.Matanya memanas.Dia mengambil album fotokeluarganya lalu membukanya.

Gambardia,Shixun dan kakak perempuannya terpapar di album itu.Kakak pertamamereka,Xiuni berada di Paris kerana menjalani rawatan di sana.Xiuni menghidappenyakit mental.Jiwa Xiuni terganggu sejak Xiuni masih di bangku sekolahmenengah.

“Unnie..”lirihnya perlahan.Lapan tahun Xiuni dirawat disana.Ibubapanya pula masih sibukdengan pekerjaan mereka.Ibubapa mereka memang tidak mengambil tahu tentangmereka.Mereka membiarkan Xiuni dirawat di Paris sehingga sembuh.

Sejakkecil lagi,impian mereka tiga beradik hendak menjadi anggota Interpol.Tetapiimpian mereka terhalang kerana ibubapa mereka.Doktor,arkitek bukanlah minatmereka.

Xiunimengalami gangguan mental kerana tekanan ibubapa mereka.Xiuni dipaksa menjadidoktor sehinggalah suatu hari,Xiuni disahkan menghidap penyakit gangguanmental.

 

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

Karya lain oleh Athirah