Home Buku Islamik AKHIR ZAMAN
AKHIR ZAMAN
haziq
19/12/2017 22:22:27
8,771
Kategori: Buku
Genre: Islamik
Senarai Bab
Bab 7

Syurga (kata serapan daripada bahasa Sanskrit Swargam atau Heaven dalam bahasa Inggeris dan جنّة (Jannah) dalam Bahasa Arab) merupakan satu konsep hidup selepas mati dalam banyak agama dan falsafah rohaniah.

Mereka yang mempercayai tentang syurga umumnya berpendapat bahawa syurga atau neraka adalah destinasi bagi kebanyakan atau semua manusia selepas kematian. Menurut banyak testimoni dan tradisi, dalam kejadian-kejadian yang luar biasa, manusia telah mempunyai pengetahuan peribadi tentang syurga. Mereka menganggap bahawa pengetahuan ini diberikan mereka untuk mengajar manusia yang lain tentang kehidupan, dewa-dewa, dan tanggapan-tanggapan tentang hidup selepas mati.

Sedangkan terdapat banyak sumber yang berbeza-beza tentang tanggapan Syurga, pandangan biasa bagi orang-orang yang mempercayainya kelihatan bergantung sebahagian besarnya kepada agama yang dianuti mereka. Berbagai-bagai agama telah memerihalkan Syurga sebagai diduduki oleh malaikatsyaitandewa dan dewi, dan/atau pahlawan (khususnya dalam agama Zoroastrianisme Parsi dan kemudiannya mitologi Yunani). Syurga umumnya ditafsirkan sebagai tempat kebahagiaan atau kekadangnya kebahagian abadi.[sunting | sunting sumber]


Dalam agama Yahudi kuno, kepercayaan kepada Syurga dan hidup selepas mati dikaitkan dengan Sheol (disebut dalam Isaiah 38:18, Psalms 6:5, dan Job 7:7-10). Sesetengah cendekiawan menegaskan bahawa Sheol merupakan konsep yang lebih awal, tetapi teori ini tidak diterima sejagat. Farisi, salah satu mazhab Yahudi yang kemudian, mempercayai tentang Kebangkitan Semula, tetapi kepercayaan ini ditentang oleh mazhab Sadducees yang menolak doktrin Kebangkitan Semula (Matt. 22:23).

Dalam kebanyakan agama Kristian, syurga ialah kepulangan kepada keadaan manusia sebelum kejatuhan, dan merupakan Syurga Aden kedua yang baru, dengan manusia disatukan semula dengan Tuhan dalam kewujudan semula jadi dan sempurna yang abadi. Penganut-penganut Kristian mempercayai bahawa penyatuan semula ini dibolehkan melalui usaha penyelamatan Jesus Christ yang mati di atas salib untuk menebus dosa-dosa manusia.

Menurut agama Islam, syurga atau jannah adalah tempat anugerah pada manusia yang telah berbuat baik dan mengikut perintah Allah dan mereka diletak di kebun luas di mana mereka semua hidup dalam kesenangan dan kemewahan.

Allah SWT berfirman:

اِنَّ الْمُتَّقِيْنَ فِيْ جَنّٰتٍ وَّنَعِيْمٍ "Sesungguhnya orang-orang yang bertaqwa, di tempatkan dalam taman-taman Syurga dan nikmat kesenangan (yang tidak ada taranya)." (QS. At-Tur 52: Ayat 17)

neraka adalah perkataan Melayu yang berasal dari istilah Bahasa Sanskrit "Naraka नरक". Ia bermakna "tempat seksaan di mana roh disucikan melalui keadaan kesengsaraan".


Neraka dalam agama Buddha & Hindu

Penganut Buddha dan Hindu adalah kepercayaan mereka pada "Lapan Tingkat Di Neraka Panas" dan "Lapan Tingkat di Neraka Sejuk". Untuk penganut Buddha dan Hindu, neraka ialah tempat seksaan sementara untuk roh manusia


Nama-nama neraka menurut Islam

  1. Hawiah (Lubang yang tak berdasar) (Al-Qaariah ayat 9)
  2. Huthamah (Yang menghancurkan sampai berkeping-keping) (Al-Humazah ayat 4)
  3. Jahannam (Bahasa Arab: جهنم) (Ali'Imran ayat 162)
  4. Jahim (Asy Syu'araa ayat 91)
  5. Saqar (Al Muddatstsir ayat 26)
  6. Sijjin (Al Muthaffifiin ayat 7) Ladza
  7. Sae'er
  8. Wail


Menurut Al-Quran, neraka adalah tempat sengsara sementara dan mereka akan kemudian pergi ke syurga, terkecuali pada orang kafir, Munafik dan murtad sewaktu mereka hidup di Bumi.


Sekian sahaja mengenai akhir zaman.

Perkara ini bukanlah perkara yang boleh direka dan dibuat main.

Perkara ini akan terjadi dan semua manusia melaluinya.


Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

Karya lain oleh haziq
© Copyright Portal Ilham. Hakcipta terpelihara Portal Ilham