Daftar   |      Log Masuk   |   Lupa Kata Laluan
Home Novel Thriller/Aksi Selepas Apokalips
Selepas Apokalips
Helmi Effendy
15/1/2017 16:55:45
26,758
Kategori: Novel
Genre: Thriller/Aksi
Beli Sekarang
Senarai Bab
Bab 1: Apokalips

Shah Alam

2035


Hujan salji yang sedang turun mendayu-dayu dari langit terbuka sekadar menyentuh rambut hitam kusutnya. Serta-merta Saiful Hawiz kesatkan, lalu jatuh di atas baju sejuk berbulu kelabu, sebelum menyembah tanah. Sejuk sehingga mencengkam sehingga ke tulang hitam, itulah yang Saiful Hawiz boleh ibaratkan pada kedingingan yang sedang menular di sekitarnya. Mungkin pemandangan itu biasa dinegara empat musim, namun tidak di Malaysia.


Salji turun di Malaysia? Ya, itulah yang sedang berlaku kalau kalian berada ditempat Saiful Hawiz tatkala ini. Pada asalnya, Saiful Hawiz sendiri tergelak bila mendengar berita bahawa zaman ais kedua sedang melanda bumi. Namun, apa yang terpapar di hadapan matanya membuktikan sebaliknya. Tiada lagi yang mustahil buat manusia.


“Abang... panjang sangat ke jem?” soal Mia Hanez, sekaligus mematikan lamunan Saiful Hawiz. Mia Hanez, seorang wanita yang bertudung bawal itu keluar dari kereta, sambil mendukung anak perempuan Saiful Hawiz yang berumur 8 bulan itu. Tubuhnya seperti Saiful berbalut dek baju sejuk yang lebih tebal. Begitu juga dengan bayi di dalam dukungannya.


Saiful Hawiz lantas melemparkan pandangan ke arah barisan kereta yang memanjang sehingga ke hujung horizon. Beberapa orang pemandu sedang membunyikan hon mereka, manakala beberapa yang lain pula kelihatan keluar dari kereta mereka, dalam pakaian baju sejuk mahu melihat sejauh manakah kesesakan yang sedang berlaku.


“Ayah... Farhani lapar...” gumam satu suara dari dalam kereta lantas membuatkan Saiful Hawiz menoleh ke arah anak sulungnya yang berumur tiga tahun itu. Farhani sedang menjulurkan kepalanya keluar melalui tingkap kereta yang sedang terbuka. Sempat anak comel itu mengukirkan senyumannya.


“Sabar ya sayang?” gumam Saiful Hawiz lalu memberi isyarat kepada isterinya supaya kembali masuk ke dalam kereta. Sungguh, dia sebenarnya berharap agak sempat untuk sampai ke penempatan yang ditubuhkan oleh kerajaan agar keluarganya sempat untuk mengisi perut mereka. Seminggu terperangkap di dalam rumah telah membuatkan bekalan kami semakin habis. Tamadun pula semakin sedang runtuh disekeliling mereka dengan kedatangan zaman ais yang kedua itu.


Bercakap mengenai tamadun yang sedang hancur, masih terlukis di fikirkan Saiful Hawiz tatkala dia bergegas ke pasaraya yang berdekatan untuk menambahkan bekalan makanan di rumah. Salji yang turun menggila membuatkan bekalan makanan lebih cepat habis dari kebiasannya. Mereka memerlukan bekalan makanan untuk terus kekal hidup. Saiful Hawiz pula seperti tiada apa yang mampu dilakukan, kerana kebanyakan antara mereka diberi cuti yang panjang sejak dunia sah memasuki zaman ais.


Namun, apa yang sedang terhidang di hadapan matanya adalah sesuatu yang langsung tak pernah dijangka. Beberapa orang pengunjung saling bergaduh semata-mata berebutkan sebuah roti, manakala habis semua barangan dibawa lari, malah oleh pekerja pasaraya itu sendiri. Di hadapan matanya sendiri, dia memerhatikan bagaimana seorang wanita tua yang sedang memeluk beberapa pakej sayur-sauran ditolak sehingga kepalanya terhantuk pada rak makanan oleh seorang lelaki yang betutup wajahnya dengan kain, kerana berebutkan makanan.


“Apa yang sedang berlaku? Bukan ke kau pekerja pasaraya ni?” soal Saiful Hawiz kepada seorang gadis yang juga merupakan juruwang pasaraya itu. Gadis itu sedang memeluk beberapa plastik ayam dan ikan mentah. Kelihatan beberapa kepul duit yang dilipat dengan getah sedang memenuhi poket baju dan seluarnya. Sempat tangan Saiful menyentuh bahu juruwang itu, sambil menggeleng, memberi isyarat bahawa dia tahu apa yang sedang dilakukan oleh gadis itu.


“Dunia dah kiamat. Semua ini terjadi kerana TUHAN dah murka. Aku tak peduli pada kerja aku, asalkan aku dan adik aku selamat!” kata juruwang itu. Mata Saiful sempat menangkap susuk seorang budak perempuan dalam usia tujuh tahun, sedang memegang erat hujung baju juruwang itu. Melihatkan wajah budak itu yang terlukis resah, maka Saiful Hawiz mengangguk sambil melepaskan pekerja itu.


Beberapa orang pengunjung yang lain pula, sedang sibuk memasukkan barangan-barangan makanan ke dalam troli mereka lalu menyerbu keluar dari pasaraya itu tanpa ada seorang pegawal keselamatan menghalang mereka. Tiada siapa lagi yang memikirkan akan soal halal dan haram, sama ada barang yang mereka ambil itu dikira sebagai curian atau melanggar undang-undang. Saat itu, Saiful Hawiz mula menyedari bahawa kiamat sedang menghampiri mereka.


Lantas Saiful Hawiz sempat mencapai beberapa tin susu untuk anak sulung dan bongsunya, berserta beberapa makanan ringan. Itu sahajalah yang mampu dikaut sebelum dia sendiri meluru keluar dari pasaraya itu, mahu jauh dari huru-hara yang sedang melanda. Kereta Proton Wiranya dihidupkan lalu dipandu terus ke rumahnya yang berdekatan dengan kawasan kejadian.


“Abang... dunia kita dah hancur bang.”


Itulah perkataan yang lahir dari lidah Mia Hanez, tatkala kaki Saiful tepat berada di hadapan sebuah rumah teres dua tingkat di pinggir Shah Alam. Kawasan Perumahan Hang Jebat, salah sebuah tempat elit di Shah Alam itu merupakan tempat tinggal Saiful Hwiz sekeluarga. Berita di televisyen ketika itu sedang memainkan berita mengenai salji yang semakin tebal di Malaysia. Katanya keadaan di seluruh Malaysia huru-hara. Lapangan padi di negeri seperti Kedah, Selangor, Kelantan, semuanya mati kerana tidak mampu bertahan dalam kesejukan salji. Bekalan makanan semakin berkurangan dan kebuluran yang dasyat sedang berlaku di seluruh Malaysia.


“Abang... tadi berita cakap yang Hemisfera Utara dan Selatan semakin membeku. Terdapat penghijrahan besar-besaran dari Utara dan Selatan ke Khatulistiwa, yang tidak terkesan sangat akan zaman ais ni. Saintis bilang Malaysia sekadar menghadapi winter yang biasa, sama dengan negara khatulistiwa yang lain.”


Kedengaran getar dalam nada suara Mia Hanez tatkala menyampaikan berita itu kepada Saiful Hawiz. Riak wajah Saiful Hawiz tidak lagi terkejut ketika dia menyaksikan kekacauan di pasaraya tadi, sebaliknya dia sudah dapat menerima apa yang sedang berlaku. Padanlah mereka semua beraksi seperti orang gila. Tamadun sedang hancur disekelilingnya, dan seperti mereka di pasaraya tadi, Saiful harus kekal hidup dan selamat bersama keluarganya. Ini bukan lagi mengenai soal moral, tetapi survival of the fittest. Siapa yang kuat sahaja, yang mampu kekal hidup. Situasi seperti itu pernah dialami oleh Saiful Hawiz lima tahun yang lepas, tatkala dia terperangkap di sebuah dunia yang penuh dengan makhluk-makhluk prasejarah.


“Laporan terkini yang baru sahaja kami terima. Negara China sedang mengerahkan askar mereka untuk memasuki Malaysia. Bala askar yang paling besar pernah digerakkan dalam sejarah dunia, sedang menghampiri Malaysia. Presiden China, Lee Zangchuan mengatakan bahawa rakyat China juga berhak untuk hidup. Suhu di China ketika ini dicatatkan telah mencecah negatif 10 darjah celcius, dan dijangka akan terus menjunam dalam masa terdekat!” Suara pembaca berita di televisyen menambahkan lagi rasa seriau yang sedang dihadapi oleh Saiful Hawiz.


Seketika, Saiful Hawiz dan Mia Hanez saling berkongsi pandangan. Farhani yang sedang kusyuk menghisap susu di dalam botol itu sekadar merenung kosong wajah kedua-dua orang tuanya, tidak langsung memahami apa yang sedang berlaku. Kebisuan yang sedang berjangkit antara mereka itu sekali lagi terganggu dek penyampai berita di kaca televisyen.

 

“Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Khairy Asyraf telah memberi senarai tempat-tempat penempatan yang disediakan untuk kerajaan Malaysia. Penempatan itu diwujudkan untuk menampung kebuluran yang sedang melanda akibat bekalan makanan Malaysia dan dunia sedang berada disaat genting. Makanan tak cukup untuk menampung jumlah penduduk manusia di dunia yang berjumlah 8 billion. Apa-apa pun, Malaysia akan cuba memastikan sebaik mungkin rakyatnya memperoleh makanan yang cukup!” kata pembaca berita di kaca televisyen sebelum mereka mengumumkan beberapa buah penempatan disediakan untuk rakyat Malaysia.


Lantas mendengarkan apa yang sedang diberitahu, Saiful Hawiz terus menyuruh Mia Hanez bersiap-siap bersama dengan dua orang anak perempuannya, iaitu Farhani yang masih kecil berusia tiga tahun, serta bayi yang baru berusia 4 bulan, yang namanya ialah Zurialis. Dari rumahnya, Saiful terus memandu lalu memasuki lebuhraya persekutuan, sebelum akhrinya dia terperangkap di tengah-tengah kesesakan.


“Abang.. Subang Jaya dah tak jauh dah. Apa kata kita ke sana berjalan kaki?” soal Mia Hanez sekaligus mematikan lamunan Saiful Hawiz. Cadangan dari isterinya itu difikirkan sedalam mungkin oleh Saiful. Melihatkan sejak beberapa jam tadi mereka terperangkap di situ, dan tidak seinci keretanya bergerak, maka Saiful Hawiz pun mengangguk.


Terdapat beberapa buah penempatan manusia diwujudkan di Subang Jaya, dan setiap hari, sebanyak tiga kali makanan akan diberikan. Catuan makanan akan diwujudkan sementara kerajaan mencari jalan terbaik untuk menyelesaikan masalah kebuluran. Semua rakyat Malaysia tidak digalakkan untuk tinggal keseorangan. Mereka diminta untuk meninggalkan rumah masing-masing, dan membawa benda yang penting sahaja.


Namun, belum jauh Saiful Hawiz melangkah, kedengaran bunyi jeritan berkumandang, datang daripada hospital yang sedang berdiri di sebelah Saiful Hawiz. Pusat Perubatan Subang Jaya yang setinggi tujuh tingkat itu yang sebelum ini sunyi sepi tiba-tiba memecahkan suasana.


Jeritan yang datang tiba-tiba itu seolah-olah membuatkan masa di sekeling mereka berhenti. Belasan manusia yang sedang berdiri di luar kereta mula melontarkan pandangan ke arah kawasan hospital. Jeritan yang berkumandang tadi tidak tamat di situ sahaja, sebaliknya ianya diiringi oleh pelbagai jeritan lagi. Kalau tadi ia milik seorang perempuan, namun kali ini jeritan itu diiringi oleh pelbagai suara. Telinga Saiful dapat menangkap bunyi seorang lelaki, kanak-kanak dan suara lemah, milik orang tua barangkali, yang sedang melolong minta tolong. Selepas bunyi jeritan itu menjadi latar muzik pada senja yang sedang berlabuh di hujung horizon, suasana yang sangat sunyi tiba-tiba menjelma seolah-olah tiada apa yang pernah berlaku disitu. Seolah-olah beberapa saat tadi, tidak pernah kedengaran bunyi jeritan yang menyebabkan bulu roma mereka meremang tiba-tiba.


Hati Saiful Hawiz sudah mula merasakan bahawa sesuatu yang buruk sedang berlaku. Terus dia mendukung erat Farhani, tidak mahu anak perempuan itu diapa-apakan. Sebelah tangan yang lain pula terus mencapaI tapak tangan Mia Hanez, lantas menarik isterinya itu mendekati dirinya Debaran jantung pula sedang menggila, seolah sedang memberitahu Saiful Hawiz sesuatu yang buruk bakal berlaku.


Dari kegelapan laluan masuk ke dalam banggunan hospital itu, tiba-tiba keluar seorang lelaki yang berpakaian khas untuk pesakit dari hospital itu dalam keadaan berlumuran darah dan usus perut manusia sedang bergayut di giginya. Mata lelaki itu pula berwarna merah saga, manakala urat-urat kelihatan pada pupilnya. Kemudian, menyusul seorang doktor yang masih tergantung steskop dileher serta seorang jururawat yang pakaian uniform jururawa berwarna hijau muda yang membaluti tubuhnya dalam keadaan koyak rabak. Wajah wanita itu kelihatan sangat bengis.


Seketika, masing-masing saling merenung curiga ke arah tiga susuk tubuh yang sedang berdiri dalam keadaan sedikit bongkok, sambil tangan sedang tergantung di udara. Mata mereka mula sedang merenung tajam ke arah kumpulan manusia yang masih cekal berdiri di tengah-tengah jalan raya.


“Encik tak apa-apa? Ada apa berlaku di dalam sana?” Seorang lelaki yang berkopiah dan berjubah cuba menghampiri tiga manusia pelik itu. Namun, soalan yang dilontarkan oleh lelaki berkopiah itu dibalas oleh raungan seperti serigala oleh mereka menyebabkan dia yang berkira-kira mahu menghampiri tiga susuk tubuh itu menukar haluan ke arah kereta. Serentak itu juga, tiga orang manusia pelik itu meluru ke arah yang berbeza, sambil menjerit seperti orang gila dengan kedua-dua tangan dihalakan ke arah udara.


Beberapa orang cuba melarikan diri, namun mereka ditumbangkan apabila pesakit yang meluru itu tiba-tiba melompat di udara, laksana seekor katak puru lalu mendarat di atas tubuh seorang lelaki gempal, yang merupakan antara pemandu yang masih berdiri di jalan raya. Darah terus merembes di udara, sebelum membasahi salji yang bertimbun di atas jalan raya. Pesakit tadi sedang melahap daging-daging di leher lelaki itu yang semakin terkulai. Seketika, kakinya masih menggelupur di atas jalan raya sebelum akhirnya tidak lagi bergerak.


Seorang lelaki kurus yang tinggi lampai pula cuba masuk ke dalam keretanya mahu melarikan diri. Dia cuba menghidupkan enjin kereta namun cermin keretanya pula pecah apabila doktor yang bajunya berlumuran dengan darah itu tiba-tiba menghentam cermin kereta itu sekuat hati dengan kepalanya sehingga pecah, lalu menarik lelaki kurus itu keluar melalui tingkap kereta. Laksana orang yang terkena sawan, lelaki itu menggelupur tatkala cuba melepaskan ketika lehernya dibaham oleh doktor tadi..


“Astagfirullah bang... apa benda tu?” soal Mia Hanez yang tergamam melihat apa yang berlaku. Saiful Hawiz hanya mampu membisu, langsung tidak mempunyai jawapan ke atas apa yang sedang berlaku disekitarnya.


Kemudian, keluar lagi beberapa orang dari hospital dalam keadaan yang saling tak tumpah seperti tiga orang tadi. Wajah mereka bengis, air liur meleleh dari mulut yang ternganga. Mata mereka merah menyala, manakala darah sedang meleleh keluar dari mulut mereka. Beberapa buah kereta yang sedang terparkir di situ sudah mula dihidupkan lalu dipandu melawan arus. Mereka mahu melarikan diri kegilaan yang sedang melanda di situ. Tidak cukup dengan rasa sejuk yang mencengkam tulang, datang pula orang gila yang memakan daging manusia. Kannibalisme dalam zaman ais! Semua ini memang gila!


“Grrrrr...” salah seorang daripada jururawat hospital itu menyeringai ke arah Saiful Hawiz dan keluarganya, sambil mempamerkan giginya yang berlumuran darah. Saiful Hawiz yang seperti terpasung untuk seketika memerhatikan suasana di sekeliling mereka, terus kembali ditarik ke dalam realiti mendengarkan deraman itu. Seketika, Saiful dan jururawat hospital itu saling berkongsi pandangan, sambil Saiful Hawiz berundur beberapa tapak ke belakang.


“Roarrr!!!” Seiring dengan bunyi raungan, jururawat itu terus meluru ke arah Saiful. Mujurlah satu pusingan badan yang dilakukan sempat dilakukan oleh Saiful membuatkan jururawat itu jatuh tersembam di atas tanah. Refleksi yang sangat pantas ketika mengelak serangan jururawat itu.


“Ayah!!! Farhani takut!” Kedengaran suara esakan Farhani yang berada dalam dukungan Saiful. Mia Hanez yang sedang memeluk erat tubuh Zurialis menghela nafas lega melihat suaminya berjaya mengelak serangan itu. Dia kembali membuka larian bersama dengan Saiful Hawiz.


“Masuk ke dalam kereta sekarang!” teriak Saiful Hawiz sekuat hatinya, sambil menundingkan jari telunjuknya ke arah keretanya yang diparkirkan tidak jauh. Jururawat yang terjatuh itu sedang bangun, manakala Saiful pula sedang berdiri di sebelah keretanya sambil meletakkan Farhani di kerusi belakang, bersebelahan dengan Mia Hanez.


“Abang! Benda tu nak dekat!” kata Mia Hanez memberi amaran kepada suaminya. Saiful Hawiz mengangguk sambil tersenyum. Tangannya terus mencapai sebuah kayu besball yang tergeletak di tempat letak kaki dalam kereta Proton Wiranya.


“Belakang abang!” teriak Mia Hanez memberi amaran. Saiful Hawiz terus berpusing lalu melayangkan kayu besball itu lalu tepat membaham tempurung kepala jururawat itu. Darah merembes di udara lalu membasahi wajah Saiful Hawiz.

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.