Home Novel Cinta Rahsia Kita
Rahsia Kita
CutyLyn
18/5/2020 08:44:55
2,708
Kategori: Novel
Genre: Cinta
Bab 8c

Enam  tahun  lalu…


“HARI  ini  Mrs.  Zana  tak  boleh  datang  untuk  mengajar  Arwaa”,  Bicara  daddy  itu  secara  tak  langsung  mampu  memancing  minatku  untuk  mendengar  bicaranya.

“Jadi  Arwaa  tak  belajar  ke  hari  ini  daddy?”  Soalku  lembut.

Risau  juga  kalau  hari  ini  aku  tak  belajar.  Tentunya  keputusan  ujianku  untuk  bulan  ini  bakal  merudum.  Sudahlah  daddy  pantang  benar  kalau  Mrs.  Zana  melaporkan  keputusan  pembelajaranku  yang  tidak  memberangsangkan.  Cukuplah  selama  tujuh  belas  tahun  aku  kerap  dimarahi  daddy.

“Siapa  kata  Arwaa  tak  belajar?  Mestilah  Arwaa  belajar”.

“Tapi  daddy  kata…  Mrs.  Zana  tak  boleh  mengajar  Arwaa”,

“Mesti  jugak  ke  perempuan  tua  tu  yang  nak  kena  ajar  kau?  Kau  tak  boleh  ke  nak  belajar  dengan  cikgu  lain?  Takkan  perempuan  tua  tu  tak  datang  kau  boleh  jadi  bodoh?!”  Tengkingan   daddy  membuatkan  aku  jadi  ketakutan.

“Tak…  Arwaa   boleh  belajar  dengan  sesiapa  aje”,  Balasku  perlahan.

“Jadi,  pergi  masuk  bilik  Arwaa.  Daddy  nak  panggilkan  cikgu  Arwaa  sekejap”,  Arahan  daddy  segara  aku  patuhi.

Aku  tak  nak  kerana  aku,  Raf  yang  terpaksa  menerima  habuan.

Kerusi  kayu  yang  berdekatan  dengan  meja  belajar,  aku  tarik  dengan  perlahan  -  lahan.  Kemudiannya  aku  melabuhkan  duduk.

Tak  tahu  kenapa  hatiku  kurang  sedap  bila  memikirkan  gerangan  cikgu  ganti  Mrs.  Zana.  

Tak  mungkin  daddy  akan  melantik  guru  lelaki  kerana  sebelum  -  sebelum  kehadiran  Mrs.  Zana,  daddy  selalu  melantik  wanita  untuk  mengajarku.  Lagipun,  daddy  sendiri  tahu  aku  tak  selesa  mahu  belajar  andai  kata  lelaki  yang  mengajarku.

Pintu  bilikku  tiba  -  tiba  dikuak  dari  luar.

Aku  sangkakan  daddy  yang  masuk  ke  dalam  bilikku.  Rupa  -  rupanya  Raf  yang  berusia  empat  tahun  melangkah   mendekatiku.  Dia  memanjat  naik  ke  atas  ribaku.  Mukanya  mamai  seakan  -  akan  baru  bangun  dari  tidur.

Sedih  bila  aku  lihat  pipi  kanannya  yang  berbekas  merah.  Mesti  kerana  kesan  tamparan  daddy  semalam.

“Kakak  study  lagi  ke?”  Soalnya  polos.

“Tak.  Kakak  tunggu  teacher”,  

“Teacher  yang  garang  tu  ke?  Abang  tak  suka  teacher  tu”,  Dia  merungut  padaku.

Aku  tersenyum  kecil.

Memang  padanlah  Raf  tak  sukakan  Mrs.  Zana  kerana  Mrs.  Zana  pun  bukannya  sukakan  budak  -  budak  selain  daripada  anak  kandung  dia  sendiri.

“Bukan  teacher  yang  itu.  Teacher  tu  tak  boleh  datang  sebab  ada  hal.  Hari  ini  teacher  lain.  Pengganti  teacher  hanya  untuk  hari  ini”,  Terangku  lembut.  Rambut  Raf  aku  usap  dengan  penuh  kasih.

“Perempuan  lagi  ke?”  Soalnya  lagi.

“Rasanya”,  Hanya  itu  sahaja  aku  mampu  jawab.  Aku  pun  tak  mampu  memberikan  jawapan  yang  tepat  sama  ada  lelaki  ataupun  perempuan  yang  bakal  menggantikan  Mrs.  Zana  untuk  hari  ini  kerana  kadang  -  kadang  pilihan  daddy  berubah  -  ubah.

Raf  sandarkan  kepalanya  pada  dada  aku.  Tangan  kecilnya  memeluk  pinggangku.

Aku  senyum  sahaja  melayan  kerenah  manjanya.

Kalau  bukan  dengan  aku  dia  nak  bermanja,  justeru  itu  dengan  siapa  dia  mahu  bermanja  lagi?  Dengan  daddy  jauh  sekali.  Raf  lebih  kerap  melawan  daripada  akur  setiap  arahan  yang  daddy  tetapkan  kepadanya.  Mummy  pula  terlalu  sibuk  dengan  urusan  kerjanya  sehinggakan  sering  kali  mengabaikan  Raf.  Jadi  aku  ajelah  yang  menjadi  tempat  Raf  berteduh  kasih  sayang.

Pintu  bilikku  sekali  lagi  dikuak  dari  luar.  Kali  ini  aku  pasti  bahawa  daddy  yang  masuk  bersama  cikgu  ganti.

“Arwaa…”  Daddy  ukir  senyuman  penuh  makna  padaku.  Dia  menapak  masuk  ke  dalam  bilik.  Di  belakangnya  ada  seorang  lelaki  yang  berusia  dalam  lingkungan  dua  puluh  tahun.  

Aku  mula  tak  sedap  hati.

“Kenalkan  ini,  Hykal.  Cikgu  ganti  untuk  sementara  waktu”,  

“Hello,  Arwaa.  Nice  to  meet  you”,  Ucapnya  bersama  senyuman  yang  mampu  membuatkan  aku  menjadi  gelabah.  

“He…  hello”,

“Jadi,  Hykal.  Kau  boleh  mula  mengajar  anak  aku.  Aku  nak  keluar  dulu.  Belajar  rajin  -  rajin  ya   Arwaa”,  Pesan  daddy  tegas  sebelum  dia  menapak  keluar  dari  bilikku.  

Lelaki  yang  bernama  Hykal  itu  mendekatiku.

Aku  tak  percaya  lelaki  semuda  dia  boleh  tawarkan  diri  untuk  mengajar  aku.  Aku  tak  sangka  juga  daddy  percayakan  lelaki  ini  untuk  mengajarku.  

“Arwaa  dah  belajar  sampai  bab  berapa?”  Dia  tanya  aku  dengan  lembut.

Dia  kepung  tubuh  aku.

Aku  peluk  erat  tubuh  kecil  Raf  yang  masih  polos.  Aku  takut  kalau  -  kalau  dia  mahu  mengapa  -  apakanku.  Jika  aku  mengadu  pada  daddy,  kelak  yang  menerima  padahnya  adalah  Raf.  Bukannya  lelaki  ini.

“Arwaa…”

Dia  sentuh  pipiku  pula.

Aku  tampar  tangan  dia.  Tolak  tangan  dia  dari  sentuh  muka  aku.

“Jangan  sentuh  saya,  cikgu”.  Larangku.

Hykal  ukir  senyuman.

“Sejujurnya,  Arwaa.  Saya  tak  berapa  pandai  nak  ajarkan  awak  subjek  Sejarah.  Tapi  saya  pandai  nak  ajarkan  awak  Sains   ataupun  Biologi.  Awak  berminat?”  Soalnya  yang  seakan  -  akan  berupa  perangkap  itu  buatkan  aku  berasa  was  -  was.

Aku  terus  sahaja  geleng  tanpa  fikir  dua  tiga  kali.

“Kenapa  tak  nak?  Bukan  susah  pun”,  Tangannya  menyentuh  batang  leherku  dan  mengusap  lembut  bahuku  yang  terdedah.

Aku  dah  jadi  seram  sejuk.

Hykal  ni  rasanya  bukan  niatnya  mahu  mengajar.  Aku  tak  percaya  lelaki  seperti  dia  ini  hanya  ada  niat  untuk  mengajar  aku  subjek  Sejarah.

“Jangan  sentuh  kakak  saya!”  Raf  mula  melarang  bila  tengok  tangan  Hykal  semakin  turun  menjalar  pada  kawasan  terlarang  aku.

“Diamlah  budak.  Kalau  kau  bising,  kau  juga  yang  kena  dengan  ayah  kau.  Bukannya  aku  yang  kena.  Arwaa,  awak  sanggup  ke  tengok  adik  awak  kena  pukul  hanya  kerana  awak?  Awak  tergamak  nak  jadi  selfish?”

“Ta…  tak”,  Aku  balas  bersama  esakkan.

Aku  takut  bila  dia  menyentuh  mahkota  milikku.  Kawasan  terlarangku  juga  dia  sentuh  tanpa  rasa  serba  salah.  Desah  nafas  gatalnya  pada batang  leherku  membuatkan  aku  harap  sangat  ketika  itu  masa  berlalu  dengan  cepat.

Aku  takut  andai  aku  melawan  Hykal  akan  bertindak  lebih  agresif  untuk  merogolku.

Kerana  setiap  tindak  -  tanduk  yang  aku  lakukan  semuanya  mampu  membuatkan  daddy  naik  angin.  

Aku  memang  sang  puteri  yang  malang.


+++


“KAKAK!”  Suara  Raf  kedengaran  menampar  lembut  halwa  telingaku.  Aku  terkejut  bila  buka  mata  wajah  risau  Raf  jelas  menyapa  retina  mataku.  Raf  tarik  aku  ke  dalam  pelukan.

“Abang?  Bila  abang  balik?”  Soalku  lembut.

“Kenapa  kakak  berkurung  dalam  bilik?  Kakak  buat  abang  risau”,  Kata  Raf  bersama  suara  serak.  Nampak  sangat  Raf  menangis  sewaktu  sebelum  dia  masuk  ke  dalam  bilikku  tadi.

“Waiz  marah  kakak”,  Jawabku  perlahan.

“Waiz  marah  kakak?  Dia  mana  ada  marah  kakak.  Dia  tadi  berdiri  kat  luar  tu  macam  orang  gila  fikirkan  kakak  berkurung  dalam  bilik  seorang  diri.  Waiz  sayangkan  kakak.  Tak  mungkin  dia  akan  marah  kakak  sebab  benda  yang  kecil”,  Tegur  Raf.

Aku  hela  nafas.

Kalau  betul  Waiz  tak  marah  padaku  habis  tu  kenapa  dia  tak  mahu  bercakap  denganku  langsung?  Kenapa  sewaktu  aku  ketuk  pintu  bilik  dia  memanggilnya  langsung  dia  tak  menjawab?

“Kakak…”

“Kakak  takut”,  Aku  mengadu  pada  Raf.  Tubuhnya  aku  peluk  bersama  tangisan.

Perbuatan  Hykal  yang  mencabulku  enam  tahun  lalu  sentiasa  bermain  di  ruangan  mindaku.  Aku  takut  untuk  tidur  kerana  setiap  kali  aku  mahu  tidur  pasti  wajah  sinis  Hykal  menjelma  di  ruangan  mataku.  Paling  teruk  sekali  apabila  aku  bermimpikan  kejadian  hitam  aku.

“Jangan  takut,  abang  ada”.  Pujuknya  lembut.  Dahi  aku  diciumnya.

“Tapi  kakak  mimpi  lelaki  tu.  Kakak  mimpi  apa  yang  dia  pernah  buat  pada  kakak  enam  tahu  yang  lalu.  Kakak  takut”,  

“Kakak…”  

Pintu  bilikku  diketuk  mematikan  bicara  Raf.  Cepat  -  cepat  aku  tarik  gebar  yang  berhampiran  denganku  lalu  aku  selubungkan  seluruh  tubuh  badanku  tatkala  aku  nampak  Waiz  yang  berdiri  di  daun  pintu  bilikku.

“Masuklah,  Waiz”.  Selamba  aje  Raf  jemput  Waiz  masuk  ke  dalam  bilikku.

Aku  peluk  kuat  tubuh  Raf.  

Menangis  bila  aku  ingatkan  balik  kesalahan  aku  pada  Waiz  dan  kisah  hitam  aku  pada  enam  tahun  yang  lalu.

“Arwaa”,  Lembut  suara  Waiz  menyeru  namaku.

“Arwaa  Raisya,  saya  minta  maaf”.  Tiba  -   tiba  aje  dia  minta  maaf  pada  aku.  

Kenapa  Waiz  yang  perlu  minta  maaf  padaku  sedangkan  aku  yang  sepatutnya  meminta  maaf  terhadapnya  kerana  aku  pandai  -  pandai  mahu  mengikuti  Fakhrul  pergi  ke  kedai.  Kalau  aku  terlebih  dahulu  tanya   pada  Waiz  sebelum  melakukan  apa  -  apa  tindakkan  mesti  Waiz  takkan  marah  aku.

“Arwaa”,

Aku  keraskan  tubuh.  Tetap  peluk  erat  tubuh  Raf.  Kepala  aku  sandarkan  rapat  pada  dada  Raf.  Melekat  macam  kena  gam  gajah.

“Kakak”,  Raf  selak  gebar  yang  menutupi  wajah  aku.

Berdasarkan  air  muka  Raf  aku  sudah  tahu  bahawa  dia  tak  suka  dengan  sikap  yang ditonjolkanku.

Aku  toleh  pandang  Waiz.

Dia  nampak  serba  salah.  Nampak  serabut.

“Saya  minta  maaf.  Saya  tak  tahu  kenapa  saya  bodoh  sangat  sebab  marah  pada  awak.  Tapi  saya  jadi  cemburu  bila  tengok  Arul  sentuh  tangan  awak”,  Katanya  lirih.  Suaranya  sayu  dan  matanya  nampak  berkaca  -  kaca.

Bukan  salah  Waiz.  Tapi  salah  aku.

“Kau  kata  apa  tadi?  Fakhrul  sentuh  tangan  kakak  aku?”  

“Abang”,  Aku  dongak  pandang  wajah  Raf  dan  menggeleng  bila  aku  nampak  air  muka  Raf  berubah  marah.

Habislah…

“Waiz,  ulang  semula  apa  yang  kau  cakap  tadi.  Kau  kata  Fakhrul  sentuh  tangan  kakak  aku?”  Soal  Raf  pada  Waiz.  Tegas  dan  kasar.

Teragak  -  agak  Waiz  mengangguk.

Waiz  pun  satu.  Dia  bukan  nak  ikut  aku  menggeleng.

“Sial  lah!  Kau  bagi  dia  sentuh  kakak  aku  kenapa?!”  Tengking  Raf  kasar.  Wajahnya  terus  bertukar  marah.  Bengang.

“Abang,  bukan  salah  Waiz.  Kakak  yang  pandai  -  pandai  nak  ikut  Arul  tadi”,  Kataku  bersama  pujukan.

Aku  tak  nak  Waiz  kena  penumbuk  Raf.

“Aku  minta  maaf  Raf.  Aku  cuai  jaga  kakak  kau”,

“Bodoh  lah.  Kakak,  kakak  duduk  sini  sekejap.  Abang  nak  belasah  jantan  tu.  Hidup  pun tak  guna  kalau  otak  dia  tak  reti  pakai.  Suka  hati  nak  sentuh  kakak  aku  dah  kenapa?!”  Leter  Raf  penuh  emosi.

Aku  sudah  mula  naik  gerun  dengan  tingkah  Raf.

Cepat  aku  peluk  tubuhnya.  Menghalang  dia  dari  bangun.  

Pipi  kanan  dan  kiri  Raf  berkali  -  kali  aku  cium  agar  marahnya  mereda.  Raf  baran.  Tapi  baran  dia  boleh  lentur  kalau  pandai  jinakkan  dia.

“Tak  apa  abang,  kakak  okey.  Biarkan  aje  ya?  Abang  tak  kesiankan  Mak  Rubiah  ke?”  Soalku  lembut.  Memujuk.

Raf  merengus.

“Tapi  jantan  tu  buat  kakak  ingat  benda  lama”.  Ungkitnya.

Malu  aku  bila  perangai  Raf  disaksikan  Waiz.  Mesti  Waiz  syak  yang  aku  ni  tak  pandai  nak  mendidik  Raf.

“Benda  lama  apa?”  Soalan  Waiz  membuatkan  bicara  aku  dan Raf  mati.

“Abang,  tak  payahlah  cerita”.  Aku  tak  nak  Raf  ungkit  kisah  lama.  Bagi  aku  yang  lama  biarkan  berlalu  pergi  kerana  perkara  yang  paling  jauh  dengan  kita  adalah  masa  yang  telah  berlalu  pergi.

Tapi  aku  nak  buat  macam  mana  lagi  kalau  adik  aku  ni  memang  dah  semula  jadi  degil?


Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

Karya lain oleh CutyLyn